TUAN TANAH SEDANG ONLINE
HAMBA ALLAH


Skin by : Mrs Yaya
Full Edited : Ainie Muniera
Blog Owner : Anis Sakinah
best view : mr.google


Home The Owner List Story
Assalammualaikum.
Sila Tinggalkan Jejak Anda Ye! Syukran^^

FollowersTangan Vs Sudu ???
                                                        
                                 
                        VS                  
               Mungkin ramai yang berfikir  bahwa makan dengan tangan tidaklah baik . Namun makan dengan menggunakan sudu dan garpu juga belum tentu lebih bersih.
             Tangan diciptakan oleh Tuhan dengan banyak fungsi kegunaannya, seperti untuk menulis, melukis , mengangkat sesuatu dan lain -lain. Disamping itu, tangan juga dapat digunakan oleh manusia untuk makan. Namun, banyak pertanyaan yang muncul apakah makan dengan menggunakan tangan itu baik atau sebaliknya buruk?

         Tangan Vs Sudu?? Semasa menyelak-nyelak sehelai demi sehelai buku yang dibaca ( Tuhan Itu Dekat) hasil penulisan Amaluddin Mohd Napiah, terdapat sebuah kisah yang menarik berlaku di akhir abad ke-19. Kisah mengenai seorang kerabat diraja Kedah yang menetap di Selangor bernama Tengku Kudin.Perkara ini diceritakan oleh seorang isteri pegawai British yang berkhidmat di Selangor pada masa itu dalam bukunya " Chersonese - The Guilding Off " oleh Emilly Innes.


                                 
                                
      Pada suatu hari Tengku Kudin telah dijemput oleh Rersident British menghadiri satu jamuan makan malam di rumah resident tersebut. Ketika semua tetamu jemputan telah bersedia untuk menghadapi hidangan , Tengku Kudin tiba-tiba bangun menuju ke arah paip air dan membash tanganya. Tanpa menghiraukan orang lain semuanya menggunakan sudu dan garpu, beliau dengan selamba menyuap makanan ke mulutnya dengan tangannya.
  
       Telatah Tengku Kudin ini diperhatikan oleh seorang wanita Inggeris yang kebetulan duduk di sisinya . Berasa tertarik dengan perlakuan Tengku Kudin itu wanita tersebut lantas bertanya : " kenapa anda makan dengan tangan ? Bukankah menggunakan sudu dan garfu itu lebih bersih dan lebih sopan?".


       Dengan selamba Tengku Kudin menjawab lantang dan dapat didengari oleh orang lain, " saya makan dengan menggunakan tangan saya sekurang-kurangnya ada tiga sebab : 


       Pertama : saya tahu tangan saya lebih bersih daripada sudu dan garfu kerana saya sendiri yang membasuhnya - bukan orang lain. Sudu dan garfu itu dibasuh oleh orang lain yang belum tentu cukup bersih.
       Kedua :   saya yakin tangan saya lebih bersih kerana tangan saya hanya saya seorang saja yang menggunakan - tidak pernah dipinjam oleh orang lain , sedangkan sudu dan garfu itu ramai yang pernah menggunakannya .
        Ketiga :   saya percaya tangan saya lebih bersih kerana a tidak pernah jatuh dalam longkang ." 


       Jawapan Tengku Kudin ini menjadikan semua orang yang mendengarnya terlopong . Seandainya sebelum itu ada antara mereka yang tersenyum sinis melihat Tengku Kudin menyuap makanannya dengan tangan ,tapi selepas itu masing-masing mengangguk mungkin kerana memikirkan ada logiknya jawapan tersebut.  


      " Sesungguhnya tangan adalah salah satu anggota badan yang diciptakan Allah yang banyak kegunaannya.."


         


Older Post | Newer Post